Aktuella uppdrag och projekt
IUC har verktyg och lång erfarenhet av att identifiera, starta och driva uppdrag och projekt, där företagens behov styr innehållet. Vi vill rusta företag och dess medarbetare för nya utmaningar!
Just nu pågår följande insatser:
Smart DAT
Arbetet ska stötta små och medelstora företag (SMF) inom tillverkning i Region Kronoberg och Region Kalmar län till ökad produktivitet och konkurrenskraft förgenom att främja innovation, automatisering och digitalisering, vilket bidrar till att företagen tar viktiga steg mot Industri 4.0. Projektet kommer bl. a. erbjuda kunskapshöjande insatser och främja teknikspridning i via den befintliga demonstrationsanläggningen på Epic i Växjö.
Vill du veta mer är du välkommen att kontakta oss för ett förutsättningslöst samtal
Kontaktperson:
Håkan Muhr
0730-89 50 70,
MOLEKYL – Industriell symbios
MOLEKYL har som syfte att stötta små och medelstora företag i Kalmar län och på Gotland i arbetet med omställning av sina affärsmodeller och utveckla cirkulära affärsmodeller för industriell symbios.
Målet är att 12 företag ska ha integrerat cirkulära material eller resursflöden i sina affärsmodeller som ett resultat av att de har varit en del av en testbädd för industriell symbios. Ytterligare 40 företag ska, genom att de har deltagit i innovationsprocesser och seminarier, ha påbörjat utvecklingen av cirkulära affärsmodeller.
Kontaktpersoner:
Elisabet Qvarford
0730-89 98 73,
Helena Tinnert
0761-85 45 80,
Livsmedelsutveckling Sydost
Livsmedelssektorn står för ca en tiondel av länets sysselsättning och är därmed en viktig näring. Livsmedelsutveckling Sydost vill öka näringens konkurrenskraft och tillväxt, samt skapa nya samarbeten och innovativ produktutveckling. Livsmedelsutveckling Sydost vänder sig i första hand till länets små och medelstora livsmedelstillverkare samt restaurang och handel.
Läs mer om Livsmedelsutveckling Sydost
Kontaktperson:
Anna Carin Pålsson
0730-89 90 40,
Smart elektrifiering – produkter och system
Projektet avser att stärka små- och medelstora företag (SMF) i Region Kronoberg och Region Kalmar län genom att öka kunskap och förmåga inom kraftelektronik, en viktig teknik för energiomställningen och elektrifiering. Med fokus på teknisk utveckling och innovation, är målet att öka teknisk kompetens, stärka företagen och främja samarbete och kunskapsutbyte mellan SMF.
Projektet pågår under 3 år och finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Tillväxtverket, Region Kalmar län och Region Kronoberg för arbete med regionens industriföretag.
Kontaktperson:
Håkan Muhr
0730-89 50 70,
Kompetenslyft 2.0
Kompetenslyft 2.0 syftar till att skapa förutsättningar för hållbara och konkurrenskraftiga arbetsplatser inom Kalmar län genom livslångt lärande. Detta genom att erbjuda behovsstyrda utbildningsinsatser till anställda i branscherna.
Projektet pågår under 3 års tid med start i januari 2024 och kommer att genomsyras av ett jämställdhets-, tillgänglighets- och icke-diskrimineringsperspektiv, som på så sätt kan bidra till att kvinnor och män, oavsett bakgrund, får en stärkt ställning på arbetsmarknaden.
Kontaktperson:
Gunilla Birgemo
0730-80 04 48, gunilla.birgemo
GODARE – för tallriken, kroppen och klotet
Projektet Godare främjar innovation inom växtbaserade och alternativa proteiner för en hållbar livsmedelssektor i Kalmar län. Genom att erbjuda små och medelstora företag kunskap, inspiration och samverkan stärker vi konkurrenskraften i länets livsmedelsbransch. Målet är att öka intresset för produktutveckling och förädling av svenskproducerade växtbaserade livsmedel.
Projektet kommer exempelvis erbjuda:
• Omvärldsbevakning och inspiration om växtbaserade/alternativa proteiner.
• Samverkansmöjligheter för små och medelstora livsmedelsföretag.
• Stöd för nya produkter, start-ups och innovationer inom food-tech.
Kontaktpersoner:
Sofie Florå
Karin Malm
S3-plattform Småland och öarna
S3-plattform Småland och öarna syftar till att stärka konkurrens- och innovationskraften i näringslivet i sydöstra Sverige. Projektet sker i samarbete med Region Kronoberg, Region Jönköpings län, Region Gotland och Tillväxtverket ERUF, som gemensamt finansierar satsningen. Projektet pågår från den 1 april 2024 till den 29 mars 2029.
Målet är att etablera en gemensam plattform för samverkan inom och mellan de fem tematiska kunskapsområdena som pekats ut i den gemensamma transformationsanalysen. De fyra regionerna leder det övergripande arbetet i en projektgrupp och för varje tematiskt område ansvarar en samordningsaktör för att leda och koordinera arbetet.
De fem kunskapsområdena och ansvarig aktör:
- Trä och skog (Träcentrum Nässjö Kompetenscentrum AB)
- Livsmedel (IUC i Kalmar Län AB)
- Besöksnäring (Gotlands Förenade Besöksnäring)
- Industriell utveckling (Campus Ljungby AB)
- Digital tjänsteutveckling (Science Park Jönköping AB)
Läs mer om projektet här
Kontaktperson:
Anna Carin Pålsson
0730-89 90 40,