Unikt utbildningssamarbete initierat av Livsmedelsutveckling Sydost

Unikt utbildningssamarbete mellan Linnéuniversitetet och ICA Maxi Sydost

Tre av fyra svenskar uppger sig vara matintresserade. För att möta det ökande intresset har under våren 22 anställda vid ICA Maxi-butiker i Småland och Blekinge fått en skräddarsydd utbildning inom hälsa och nutrition via fakulteten för hälso- och livsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Bakom idén står Livsmedelsutveckling Sydost.

– Mig veterligen har något liknande aldrig tidigare genomförts, säger Cecilia Soto Thompson, adjunkt vid Linnéuniversitetet, som i vanliga fall bland annat utbildar studenterna vid den treåriga utbildningen inom nutrition och livsmedelskemi.

Man befinner sig i början av utbildningssatsningen. Under våren har del 1 avklarats, och till hösten erbjuds den igen, följd av en fördjupande del 2. Efter dessa två första delar är fyra olika påbyggnadsblock möjliga.

Katharina Arvidsson vid Ica Maxi i Västervik har hållit ihop det hela från Maxibutikernas håll.

– Medarbetarna som deltar är väldigt nöjda. De tycker att det är mycket att sätta sig in i men väldigt lärorikt, säger Katharina Arvidsson. I den första kursen står näringslära i fokus. Kolhydrater, proteiner, fetter, vitaminer och mineraler. Samt Livsmedelsverkets kostråd, de nordiska näringsrekommendationerna, innehållsförteckningar och näringsdeklarationer. Men vi hoppas och tror att vi ska fortsätta denna satsning med fler kurser inom tex ämnesomsättning, olika aspekter på livsmedelsprocesser, mat och miljö ur olika perspektiv med mera, fortsätter Katharina Arvidsson.

Bakom idén står Livsmedelsutveckling Sydost, som jobbar för att främja Kalmar läns livsmedelssektor och öka dess konkurrenskraft, innovationsförmåga och kontakt med universitet och forskning.

– Att bredda kunskapen om mat och hälsa är otroligt viktigt i Sverige, inte minst i butiksledet som kanske har störst påverkan på våra matval. Vi har ju en helt fantastiskt bra universitetsutbildning inom Nutrition och livsmedelsvetenskap i Kalmar, med såväl lärare som professorer. Att kunna utnyttja den kunskapen gentemot butikernas anställda personal är ett nytt grepp som vi nu hoppas att fler dagligvarukedjor hänger på. Så säger Thomas Isaksson, projektledare för Livsmedelsutveckling Sydost, tillika VD för IUC Kalmar län.

Lokalt och närproducerat samt hälsosam mat hör till de starkaste livsmedelstrenderna just nu. En hel del felaktig information om mat och hälsa florerar följaktligen i media, vilket fick Kalmar läns livsmedelsstrategi att för några år sedan ta fram faktamaterialet Mat och hälsa i Kalmar län. Denna faktaspäckade men lättsamma rapport, skriven av Anna Blücher och Anna K Sjögren, utgör kurslitteratur i ovan nämnda kurs och finns tillgänglig här: www.regionkalmar.se/matrapport.

För mer information:

Cecilia Soto Thompson, Linnéuniversitetet: , 0480-44 64 16
Katharina Arvidsson, ICA Maxi Västervik: , 0490-56 68 01
Thomas Isaksson, Livsmedelsutveckling Sydost: , 073-089 50 70

Dela via

Allmänt

Matilda Kvarmo är vår nya kommunikatör

Matilda Kvarmo är ny medarbetare på IUC Kalmar län och hon kommer ansvara för vår externa kommunikation. Matilda har lång…

24 januari, 2024 — Lästid 2 min

Foto med personer som samtalar på en mässa.

Allmänt

Vi var på plats på Yrkesmässan 2024

Det var full fart när vi på IUC Kalmar län hjälpte till att synliggöra vår industri på Yrkesmässan i Kalmar…

8 mars, 2024 — Lästid 1 min

Allmänt

Besök av SCV-majoriteten

Idag fick vi besök av SCV-majoriteten i Region Kalmar län som kom för att få en inblick i vår verksamhet…

19 mars, 2024 — Lästid 1 min

Allmänt

Premiär för vårt nya seminarium om cirkulära affärsmodeller

Vilket fantastiskt engagemang på premiären av vårt seminarium ”Hur ställer vi om till cirkulära affärsmodeller?” Alla som deltog bidrog med…

15 mars, 2024 — Lästid 1 min