Succé på Hackathon om spill

Från spill till innovation när företag möttes på Hackathon

Tänk om det som ett företag i dag betalar för att bli av med i stället kan användas av någon som dessutom är beredd att betala för det? Det som är ”skräp” för ett företag kan vara ”guld” för ett annat.

Hackathon – från spill till innovation, inom projektet Molekyl, blev verkligen lyckat enligt både arrangörer och deltagare. Under två intensiva halvdagar träffades företagare för att skapa kreativa idéer kring sina egna och varandras restströmmar.

Den 14:e och 15:e maj bjöd IUC Kalmar län in till en kreativ workshop där olika företag från hela Kalmar län samlades på Varvsholmen i Kalmar för att hitta nya cirkulära samarbeten.

Tillsammans utvecklade företagen sedan innovativa, cirkulära lösningar där någons restprodukter blir någon annans resurs. Nya kontakter knöts och nya samarbeten blev också början till helt nya affärsidéer!

–  Att få möta dessa företag som brinner för cirkulära lösningar och som verkligen vill vara en del av förändringen, samtidigt som de generöst delar med sig och stöttar varandra, är så fantastiskt roligt berättar projektgruppen som står bakom arrangemanget.

Från spill till innovation

Företagen hade i förväg undersökt vad de behöver för resurser och i vilka mängder samt vad och hur mycket som “blir över”, det vill säga spill. Spillet kan vara vatten, energi eller olika slags material som plast, metall, textilspill eller kanske kaffesump.

Någon hade plastspill, någon annan metalldelar och ytterligare någon hade tonvis av drav som är en restprodukt från ölbryggerier. Stora företag stålade samman med mindre företag och det de har gemensamt är en vilja att bli mer resurseffektiva och minska sitt spill.

Att skapa dessa forum för företag att mötas, där det ”sås frön” till nya samarbeten och symbioser, är en väldigt viktig del i det arbete som vi på IUC Kalmar län driver inom cirkulär ekonomi och hållbar utveckling.

Idéerna och engagemanget flödade

Det var många idéer som deltagarna var nyfikna på och dessa ritades gemensamt upp under den första dagen. Utifrån dessa idéer vaskades ett antal olika områden fram som företagen jobbade vidare med gruppvis under dag två. I varje grupp diskuterades det intensivt och borden blev snabbt fyllda av post-it-lappar och stora ark där flöden ritats upp.

–  Vi är både tacksamma och stolta över att få vara en del av denna innovativa process där kreativiteten står i centrum och där möjligheterna är nästintill oändliga. Energi gick att ta på i rummet och det visade vilken kraft det finns i att mötas och vara innovativa tillsammans. Det är verkligen tillsammans det händer berättar arrangörer och workhopledare i förbifarten.

Med industriella symbioser i sikte

Målet med dessa kreativa dagar är att skapa nya ”industriella symbioser” där olika företag samverkar för att bli mer resurseffektiva. Projektgruppen bakom arrangemanget berättar vidare;

Vårt Hackathon är en viktig milstolpe och en katalysator för att få fram idéer till nya industriella symbioser som sedan kan gå vidare till teoretiska testbäddar. Vi är övertygade om att helt nya, cirkulära affärsidéer skapades under dessa dagar och tillsammans med företagen jobbar vi nu vidare för att förverkliga dem. Det är en väldigt spännande resa som nu är påbörjad!

Det finns inget avfall!

”Det finns inget avfall, orden är egentligen Mats Eklunds, professor vid Linköpings universitet och en av Sveriges profiler inom industriell symbios; och det är lite av vårt mantra”, berättar Helena Tinnert som är förändringsledare från IUC Kalmar län och en av de som jobbar i projektet.

– Jag känner mig så stolt idag för det fantastiska engagemanget. Att deltagarna avsätter sin tid och fortsätter komma tillbaka till våra olika träffar och hur de tar sig an de här dagarnas utmaningar med all sin kompetens och samarbetsvilja. Tillit i grupperna är superviktigt för kreativiteten och om det ska kunna utvecklas vidare och det har vi pratat mycket om tidigare i projektet förklarar Helena.

Cirkulär mini-utställning med produkter av spill

I anslutning till workshopen fanns också en ”cirkulär miniutställning” med olika exempel på spill som blivit en ny produkt. Det var bland annat Kaffelikör och Limoncello som är gjorda på 100% återvunna livsmedel från Coop, Ullpellets som är en trädgårdsgödning av fårull, som tillverkas på Gotland av svensk fårull som inte har rätt kvalitet för att förädlas. Det var även hantverksbröd från ett Stenugnsbageri på Öland som är bakat på restprodukten ”drav” från öltillverkningen vid ett lokalt gårdsbryggeri, sittdynor gjorda av spill från tre olika företag, produkter sydda av återbrukade kaffesäckar, en lampa gjord av metallspill med mera. Perfekt att inspireras av under en kaffepaus eller bensträckare under de intensiva Hackathon-dagarna!

Cirkulär frukost med ”bröd på rest” och ”räddad frukt”

Dag två på vårt Hackathon inleddes med en ”Cirkulär minifrukost” där deltagarna bjöds på en frukostmacka av det lokala brödet bakat på restprodukten ”drav” och juicer gjorda av ”räddad frukt” som annars hade gått till spillo. Små men viktiga exempel på hur vi kan skapa nya idéer och produkter av restprodukter!

 

Från IUC Kalmar län och Tillväxt Gotland var projektgruppen med och styrde upp dagarna på Varvsholmen och de har också lagt ner ett stort arbete inför detta Hackathon för att få till rätt mix av företag.

– Det är så värt alla förberedelser när man ser allt kreativt som händer på plats i detta härliga gäng av företagare, säger en lättad projektgrupp efter två riktigt bra dagar.

Processledare under workshopen var Emma Danielsson och Therese Silvander, Sweco. Upplägget för detta hackathon är ett koncept framtaget av Sweco Sverige och Emma och Therese var på plats för att guida företagen genom processen.


För mer information, kontakta:
Helena Tinnert,
Hållbarhet och cirkulär ekonomi, IUC Kalmar län
Mobil:
0761-85 45 80 E-post: 

Elisabet Qvarford, Projektledare och Industricoach, IUC Kalmar län
Mobil:
073-089 98 73 E-post: 


Läs mer om Hackathon-konceptet:
https://www.sweco.se/projekt/workshop-for-industriell-och-urban-symbios/

Läs mer om projektet: https://iuc-kalmar.se/molekyl-industriell-symbios/

 

Detta Hackathon arrangerades via satsningen Molekyl – industriell symbios.
Molekyl – industriell symbios är ett samverkansprojekt mellan Tillväxt Gotland och IUC Kalmar län som ska stötta företag i att hitta symbioser med andra företag i cirkulära affärsmodeller. Projektet är finansierat av Tillväxtverket via den europeiska regionala utvecklingsfonden samt delfinansierat av Region Gotland och Region Kalmar län.


Dela via

Allmänt

Ängöl fick värdefull hjälp med beslutsunderlag inför automatisering av produktionen

Ängöl AB i Kalmar har länge funderat på att investera i ett automatiserat fyllningssystem som möjliggör fyllning av öl i burkar…

27 mars, 2025 — Lästid 1 min

Allmänt

Industriforum 2025

Det blev en riktigt lyckad premiär när Industriforum hölls i Mönsterås den 20:e maj. Roligt att så många kom för…

27 maj, 2025 — Lästid 2 min

Allmänt

Aditor nytt medlemsföretag

Vi välkomnar Aditor AB som nytt medlemsföretag hos IUC Kalmar län. Aditor utformar IT-lösningar för små- och medelstora företag och…

20 maj, 2025 — Lästid 1 min

Allmänt

Regional livsmedelsstrategi 2.0

Uppdatering av livsmedelsstrategin i Kalmar län Livsmedelsutveckling Sydost har fått i uppdrag att leda processen för uppdateringen av Kalmar läns…

17 mars, 2025 — Lästid 1 min