Vi var på plats i Visby under Almedalsveckan och passade på att arrangera ett intressant företagsbesök inom ramen för projekt Molekyl. På fredagen gick resan mot Heidelberg Materials i Slite för ett studiebesök med fokus på cirkulära flöden och koldioxidinfångning (CCS).
Förutom en rundvandring på fabriksområdet fick vi veta mer om hur bolaget jobbar med sin resursanvändning. Fokus för dagen var att ta del av hur Heidelberg Materials arbetar med cirkulära flöden och processer, samt att tillsammans diskutera hur vi kan bli mer cirkulära. Det blev en väldigt lyckad förmiddag där Heidelberg berättade om hur de arbetar med hållbarhet och koldioxidinfångning (CCS).
Idag står utsläppen från anläggningen i Slite för ca 4 procent av Sveriges koldioxidutsläpp! Heidelberg Materials planerar för en omställning som spelar en avgörande roll för att minska koldioxidutsläppen. Genom att fånga in och lagra koldioxid innan den når atmosfären, kan man bidra till att aktivt bekämpa klimatförändringarna.
Under besöket fick vi en djupgående inblick i deras processer och teknologier som används för att minska miljöpåverkan. Det var väldigt intressant att se hur innovation och hållbarhetsarbete går hand i hand för att skapa en mer hållbar framtid. Heidelberg Materials engagemang för att främja hållbarhet är en viktig påminnelse om att vi alla kan göra skillnad.
Tack till teamet på Heidelberg Materials och alla som deltog för en lärorik och inspirerande dag!
Molekyl – industriell symbios är ett samverkansprojekt mellan Tillväxt Gotland och IUC Kalmar län som ska stötta företag i att hitta symbioser med andra företag i cirkulära affärsmodeller. Projektet är finansierat av Tillväxtverket via den europeiska regionala utvecklingsfonden samt delfinansierat av Region Gotland och Region Kalmar län.