Ta dina idéer till nästa nivå tillsammans med SLU Partnerskap Alnarp

Grunnar du på en idé eller frågeställning? Då kan ett forskningssamarbete via SLU vara en del av lösningen! Vi intervjuar Carl-Otto Swartz, verksamhetsledare vid SLU Partnerskap Alnarp om hur detta kan gå till.

SLU Partnerskap Alnarp knyter ihop näringslivet med forskningen och bidrar till att forskningen forskar på det som företagen efterfrågar. Detta är en möjlighet för företag även i vår del av landet, oavsett storlek, att ingå i mindre och verklighetsnära forskningsprojekt inom någon av följande ämnesgrupper: Biobaserade industriråvaror, Skog, Marknad och management, Växtodling, Djur, Kommunikation och Trädgård.

– Företag kan komma till oss med en idé eller frågeställning, som de tror att forskningen kan hjälpa till att lösa, säger Carl-Otto Swartz som är verksamhetsansvarig vid SLU Partnerskap Alnarp. Sedan kan vi använda vårt kontaktnät inom SLU för att se om det finns passande expertis tillgänglig, och efter några praktiska steg kan ett samarbete starta.

Hur små är de minsta företagen som ni har samarbetat med?

– Vi har jobbat med allt från enmansföretag till Lantmännen, fortsätter Carl-Otto. Relevansen i projekten är alltid det viktigaste. Det får dock inte handla om ren produktutveckling, utan måste ha en vetenskaplig aspekt. Däremot får idén gärna vara kommersialiserbar.

Kostnaden då?

– Företaget går in som medlem i Partnerskapet och bidrar med sin tid i projektet. Man förbinder sig till en mindre medlems- och serviceavgift, baserad på företagets omsättning. Därutöver är det bra om man även kan avsätta en del av sin verksamhet för försök under projektets gång, eller medfinansiera på annat sätt, men det är inte ett måste.

Resultaten från projekten presenteras sedan i ett faktablad, och kommer därmed fler till godo. Några exempel på alla de projekt som genomförts är Ekonomin i svensk vinodling, Nya äppelsorter för dessert, must och cider samt Bladmögelbehandlingar i matpotatissorter.

Läs mer här och ta gärna kontakt med Carl-Otto för mer information.

Dela via

Foto med personer som samtalar på en mässa.

Allmänt

Vi var på plats på Yrkesmässan 2024

Det var full fart när vi på IUC Kalmar län hjälpte till att synliggöra vår industri på Yrkesmässan i Kalmar…

8 mars, 2024 — Lästid 1 min

Allmänt

Finansieringsmöjlighet – testa visionära idéer för framtidens vardagsmat.

Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, arbetar med åtta innovationsområden där ”hållbara matsystem” är ett. Inom området jobbar Vinnova för en framtid där…

3 april, 2024 — Lästid 1 min

Allmänt

Besök av SCV-majoriteten

Idag fick vi besök av SCV-majoriteten i Region Kalmar län som kom för att få en inblick i vår verksamhet…

19 mars, 2024 — Lästid 1 min

Allmänt

Premiär för vårt nya seminarium om cirkulära affärsmodeller

Vilket fantastiskt engagemang på premiären av vårt seminarium ”Hur ställer vi om till cirkulära affärsmodeller?” Alla som deltog bidrog med…

15 mars, 2024 — Lästid 1 min