Lär känna råvaran, odlaren och recepten
Vi välkomnar dig som är verksam inom förädling, restaurang, catering eller livsmedelshandel i Kalmar län till en inspirerande dag där mat, odling och innovation står i fokus! Tillsammans med Hushållningssällskapet Kalmar-Kronoberg-Blekinge bjuder vi in till en kostnadsfri träff för dig som arbetar med mat – för att inspireras, utveckla nya idéer och knyta kontakter.
Dagen syftar till att ge dig kunskap och nya möjligheter att arbeta med lokala råvaror från vår region (med fokus på baljväxter) genom matlagning, föreläsning och samtal. Dagen leds av Gustav Arnell, från Vi kan mat – med lång erfarenhet av gastronomi, livsmedelsutveckling och besöksnäring.
När: Onsdagen den 20 augusti 2025
Var: Hushållningssällskapets försöksodling – Torslunda/Skogsby, Öland.
Adress: Ölands Skogsby 106B, 386 92 Färjestaden.
Tid: 09.00–14.30
Dagens upplägg
- 09.00 Fika och välkomnande, introduktion av dagen.
- Föreläsning: Varför är vår region så bra för odling av baljväxter? Vilka mervärden är viktiga att lyfta till konsumenten? Talare: Cecilia Kilbride, Länsstyrelsen Kalmar län
- Möt entreprenören: Elias Kvarnbäck bakom företaget Bönland berättar om sin affärsidé med konserverade öländska bönor.
- Gemensam matlagning: Lär känna lokala råvaror, experimentera med matlagningstekniker och recept genom inomhus- och utomhusmatlagning med kocken Gustav Arnell.
- 12.30 Lunch: Vi njuter av maten vi lagat tillsammans och bjuder in odlare från Hushållningssällskapets parallella odlarträff för en gemensam måltid där primärproduktion och förädling möts.
- Efter lunch: Valfritt besök i försöksodlingen med Magdalena Åkesson, hortonom på Hushållningssällskapet, som berättar om årets provodling av 12 bönsorter.
Välkommen till en dag fylld av smak, kunskap och möten över branschgränser!
Anmäl dig senast 12 augusti
Det här är en aktivitet som arrangeras inom arbetet för den Regionala livsmedelsstrategin Kalmar län (Växande värde). Projektet GODARE – för tallriken, kroppen, klimatet – är en del av en specifik satsning där vi fokuserar på ökad förädling av vegetabiliska och alternativa proteiner i Kalmar län. Projektet finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden via Tillväxtverket och Region Kalmar län. Läs mer om projektet här.