Spetsutbildning ska ta Kalmar läns producerande företag till en ny digital era

Det pågår en fjärde industriell revolution i Sverige. Med hög grad av automatisering och högteknologisk produktion ska industrin bli både konkurrenskraftig och miljösmart. Omvandlingen innebär också nya, högre kompetensbehov. Trots att industrin i Kalmar län redan sysselsätter 18 500 personer skriker de producerande företagen efter teknisk spetskompetens. Därför har utbildnings-, matchnings-, och bemanningsföretaget Lernia krokat arm med IUC Kalmar län och startar tillsammans YH-utbildningen Systemingenjör – hållbar och smart digitaliserad industri. Nu är ansökan till den två år långa yrkeshögskoleutbildningen öppen.

Svenska industriföretag har länge larmat om utmaningar att hitta teknisk kompetens. Behoven har accelererats i samband med den ökade automatiseringen och gröna omvandlingen. Att lyckas med den tekniska omvandlingen, liksom kompetensförsörjningen, har många fördelar. Med automation och digitalisering minskar de producerande företagens klimatpåverkan. Det är också nyckeln för svenska företags konkurrenskraft mot andra länder. Att hitta rätt teknisk kompetens är med andra ord en vinst för hela samhället. Utbildnings-, matchnings-, och bemanningsbolaget Lernia satsar därför, på uppdrag av IUC Kalmar län och tillsammans med det lokala näringslivet, på utbildningen till systemingenjör.

– Den globala konkurrensen är stenhård. Behovet av tekniskt utbildad kompetens inom industrin är massiv – och det är därför vi tillsammans med näringslivet startar den här utbildningen, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef på Lernia Yrkeshögskola.

Yrket har en nyckelfunktion i arbetet med att digitalisera och skapa smartare industrier. På läroplanen finns bland annat kurser i hur man implementerar IoT i produktionen, programmering och styrning av maskinutrustning. Under två block får man praktisera sina kunskaper i verkligheten då man gör praktik på ett företag.

– Utsikterna att få jobb är mycket goda efter genomförd utbildning. Bara hos de 25 företagen som står bakom vår ansökan om utbildningen säger sig ha behov att anställa omkring 60 personer den närmsta tiden, säger Håkan Muhr, vd på IUC Kalmar län.

Ansökningarna till utbildningen är öppen till och med den 15 maj.
YH-utbildningen Systemingenjör – hållbar och smart digitaliserad industri är två år lång och bedrivs på plats i Kalmar. Här finns mer information om utbildningen.

 

För mer information:
Lernia Utbildning 
Johan Petersson

tel: 0722 54 93 10

IUC Kalmar län
Håkan Muhr

tel: 073 089 50 70

Dela via

Allmänt

Seminarium kring automatisering på TM-Design och Yaskawa

IUC Kalmar län bjuder in till seminarium på TM-Design samt Yaskawa den 19 april kl 8.30-12 Funderar du också p…

26 mars, 2023 — Lästid 1 min

Allmänt

Inspirationsseminarium Livsmedelsutveckling Sydost

Livsmedelsutveckling Sydost bjuder in till inspirationseftermiddag den 17 april kl 14.00-16.45 Öka din konkurrenskraft med hjälp av digitalisering – såväl…

10 mars, 2023 — Lästid 2 min

Allmänt

Introduktion till Livscykelanalys (LCA)

När är en Livscykelanalys (LCA) lämpligt som verktyg, hur genomförs en LCA och hur tolkar man och kommunicerar man ut…

11 maj, 2023 — Lästid 1 min

Allmänt

Seminarium om automation, digitalisering & grön omställning

IUC Kalmar län & Maskinteknik i Oskarshamn AB bjuder in till seminarium om automation, digitalisering & grön omställning den 2…

11 maj, 2023 — Lästid 1 min