Lyckad premiär för matfestival!

Den 4 juni arrangerade Livsmedelsutveckling Sydost vid IUC i Kalmar län en regional matfestival med matmarknad, aktiviteter, utställare och kunskapsföreläsningar på Skälby i Kalmar. Besöksantalet uppskattas till 10 000 och såväl utställare som besökare vittnar om en lyckad satsning.

Kalmar län har en betydande livsmedelsproduktion och kedjan från jord till bord står för ca 10 procent av länets sysselsättning. Med ca 2,5 procent av landets befolkning producerar vi 25 % av all kyckling, 17 % av alla ägg, 95 % av alla bönor för humankonsumtion och en tiondel av all ost, mjölk, nöt- och griskött. Därtill har vi en mångfald av små hantverksföretag som förädlar och produktutvecklar, samt bidrar till sysselsättning i hela länet.

Med syftet att öka kunskapen om länet som matproducent och få fler att välja livsmedel från närområdet, arrangerades Smaka på Kalmar län. I fokus stod själva matmarknaden och dess utställare från lokala hantverksföretag, Linnéuniversitetet, Högskolan i Kristianstad, LRF Sydost, Länsstyrelsen med flera. Därtill ägde sex olika forsknings- och kunskapsföreläsningar rum inom ämnen som köttforskning, mat och hälsa, potatis, spannmål, ystning och baljväxter.

Matfestivalen möjliggjordes tack vare det externt finansierade projektet Livsmedelsutveckling Sydost, som avslutas under första kvartalet 2023. Förhoppningen är att kunna genomföra matfestivalen igen, men det kräver en annan finansiering.

För bilder och film från festivalen, se iuc-kalmar.se/matfestival-2022

För mer information om Livsmedelsutveckling Sydost, se iuc-kalmar.se/projekt/lso

Dela via

Allmänt

Branschforum Livsmedel – tema kompetensförsörjning

Varmt välkommen att delta på branschforum för Livsmedelsnäringen med fokus på kompetensförsörjning i Vetlanda den 17 oktober. Vilka behov av…

12 september, 2023 — Lästid 1 min

Allmänt

Vi söker nya medarbetare

IUC Kalmar län söker två nya medarbetare som vill vara en del i vårt arbete med att utveckla industrin i…

5 september, 2023 — Lästid 1 min

Allmänt

IUC Kalmar län i samverkan med Tillväxt Gotland beviljas nära 14 miljoner för arbete med hållbar utveckling

Syftet är att stötta små och medelstora företag i Kalmar län och på Gotland i arbetet med omställning av sina…

3 juli, 2023 — Lästid 1 min

Allmänt

Digital final i projekt KLiVET

Klivet bjuder in till en digital final av projektet 29 september 10.00 -11.00   AGENDA Omvärldsanalys Varför ditt team behöver…

11 september, 2023 — Lästid 1 min